Pojemniki umożliwiające spakowanie pożywienia są niezbędnym akcesorium w każdym lokalu gastronomicznym. Przydają się nie tylko w restauracjach oferujących dowóz jedzenia. Opakowania gastronomiczne wykorzystywane są również w piekarniach, cukierniach i lokalach, które nie dostarczają żywności do domów. Na rynku odnaleźć można wiele różnych produktów z tej kategorii. Co należy o nich wiedzieć i na jakie warto się zdecydować?
Pojemniki z różnego tworzywa
Jeszcze do niedawna, najbardziej popularnymi opakowaniami dla gastronomii były pudełka z materiałów syntetycznych. Pojemniki z plastiku lub styropianu są szczelne i umożliwiają zachowanie odpowiedniej temperatury. Coraz większą popularnością cieszą się jednak pudełka biodegradowalne. Ekologiczne modele mogą być wytwarzane z papieru i różnych tkanek roślinnych. Odnaleźć można między innymi produkty drewniane i bambusowe. Do chętnie wybieranych należą również opakowania z trzciny cukrowej lub mączki kukurydzianej. Co warto wiedzieć o pojemnikach z naturalnych tworzyw?
Biodegradowalne opakowania gastronomiczne posiadają przede wszystkim równie korzystne właściwości jak modele z tworzyw sztucznych. Ekologiczne elementy produkowane obecnie nie ustępują jakością tym z syntetycznych materiałów. Posiadają za to wiele zalet, dzięki którym warto stosować je w gastronomii. Dlaczego mogą być dobrym wyborem?
Właściwości ekologicznych opakowań
Opakowania gastronomiczne wytwarzane z naturalnych materiałów gwarantują brak toksyczności. Takie elementy są w pełni bezpieczne dla zdrowia niezależnie od temperatury jedzenia. Zazwyczaj posiadają również właściwości hipoalergiczne. Warto wiedzieć o tym, że produkty z tej kategorii rozkładają się w czasie krótszym niż 90 dni. Coraz większa grupa konsumentów, zyskując świadomość sytuacji ekologicznej, chętnie decyduje się na takie rozwiązania. W procesie produkcji biodegradowalnych gastronomicznych opakowań zwraca się uwagę na oszczędność zasobów. Wytwarzanie elementów ze zrównoważonym wykorzystaniem wody i energii elektrycznej obniża koszty produkcji. Przekłada się to również na końcową cenę pojemników.
Wybór dostępnych na rynku opakowań jest bardzo zróżnicowany. Osoby zarządzające różnymi lokalami mogą odnaleźć odpowiednie produkty. Klienci restauracji często zwracają uwagę na tworzywo, z jakiego wykonano pojemniki. W cukierniach istotne są również walory estetyczne wykorzystywanych pudełek. Bogata oferta opakowań z papieru i tkanek roślinnych umożliwia zakup przedmiotów o różnym wyglądzie. Przemyślany wybór opakowań z pewnością okaże się opłacalny.