Niewiele przedmiotów w restauracji może wnieść tak wiele dobrego do dekoracji lokalu, jak robi to bieżnik na stół. Prasowane obrusy i wykrochmalone serwetki lniane charakteryzują się wyjątkowo elegancką atmosferą, ale to właśnie bieżniki dodają tą kropkę nad „i”. Zwykle ładnie dobrane bieżniki idą w parze z wyśmienitą kuchnią (w końcu nieczęsto je widuje się w przydrożnych barach) – ale sekret tkwi w tym, by wybrać te pięknie dopasowane i idealnej jakości.
Bieżnik na stół – dlaczego warto go mieć?
Bieżniki w restauracji oferują wiele korzyści. Stanowią świetny sposób na zakrycie stołów, jeśli są stare i podarte, i są tańsze w zakupie niż nowe stoły, czy nawet pełne obrusy. Są one również tańsze w wymianie, gdy ulegną poplamieniu, a nieuchronnie dojdzie do takiej sytuacji.
Ważne jest również to, iż nie będziesz mieć problemu z dobraniem bieżnika na stół. Dostępne są w szerokiej gamie kolorów i rozmiarów, dzięki czemu oferują więcej możliwości dekoracyjnych. Są również idealne dla ruchliwych restauracji – nawet w samym centrum, nie ma bowiem problemu z ich szybką wymianą.
Czy bieżniki na stół mają jakieś wady?
Zanim wybierzesz się kupić tych kilka bieżników do restauracji, warto też zwrócić na pewne małe, aczkolwiek wady. Nie są tak wytrzymałe jak blaty stołów. Oczywiście, możesz je zastąpić bieżnik na stół w bardziej ekonomiczny sposób, ale rozdarcia, plamy i dziury sprawią, że staną się one bezużyteczne dużo wcześniej niż ten praktyczny blat sam w sobie.
Korzystając z bieżników na stoły w restauracji zapewniasz sobie też znacznie więcej czynności konserwacyjnych niż blaty stołów. Możesz po prostu przetrzeć blat między klientami, a obrusy muszą być wyprane, prasowane, składane i przechowywane.
Jeszcze jest czynnik atmosfery. Bieżniki mogą wywierać złe wrażenie na specyficznych klientach, którzy mogą być zniechęceni przez wytworny klimat restaurację, kiedy wszystko, czego chcą, to burger i piwo. Ale z drugiej strony, goście szukający doskonałego steku będą zachwyceni, gdy zobaczą takie eleganckie bieżniki na stołach. Zatem to tylko tyle wad – potem są już znów same plusy!
Reasumując, to naprawdę zależy od Twojego lokalu i rodzaju klientów, których masz nadzieję przyciągnąć. I nic nie mówi, że nie możesz zapewnić czegoś dla obu typów, jeśli masz wystarczająco dużo miejsca w restauracji. Rozważ skorzystanie z bieżników w głównej sali i pozostawienie kilku wolnych z „nagimi” blatami przy barze, jeśli taki posiadasz. To najlepszy kompromis w tym jak się okazuje wcale nie aż tak skomplikowanym wyborze.